top of page
IMG_2492.jpg

Zuurkool maken

Gefermenteerde groenten zijn een feestje voor je darmen! Wat je in de winkel koopt echter, is meestal niet vers, waardoor het niet zoveel toevoegt. Dus ik dacht laat ik eens een fermentatie projectje doen en het bleek super makkelijk!

Bereidingstijd: 25 min wachttijd: 3 weken.

Ingrediënten:
1 witte (of rode) kool
Grijs zeezout of Himalaya zout
Een paar laurierblaadjes

1 tl jeneverbessen

1/2 tl mosterdzaad

1/2 tl peperkorrels

Nodig: een weegschaal, grote kom, schone weckpot(ten).


1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool voorzichtig en hou ze apart. Je hebt deze later nodig.

2. Snijdt de harde kern uit de kool en gooi die weg. Snijdt de rest van de kool in dunne reepjes met de hand of keukenmachine.

3. Weeg de koolsnippers zodat je weet hoeveel zout je moet toevoegen. De verhouding is 15g zout op 1kg kool. Bijv. 900g kool x 0,015 = 13,5g zout (14 om het je makkelijk te maken).

4. Meng het zout en de kool door het met je (schone) handen door elkaar te kneden. Knijp goed in de kool terwijl je dit doet. Hierdoor komt er vocht uit de kool vrij en dat moeten we hebben. Wacht dan een paar minuten zodat het zout kan inwerken en stomp en kneed dan verder. Doe dit net zolang totdat er geen vocht meer uit de kool komt.

5. Voeg de laurierblaadjes en specerijen toe.

6. Doe de kool in een schone weckpot en duw het goed aan. De kool moet onder zijn eigen water staan. Als dit niet het geval is, los dan wat zout op in water en voeg dit zoute water toe, zodat het wel onder water staat.

Dek de kool af met het buitenste koolblad (die heb je bewaard, toch?). Hierna voeg je bovenop iets zwaars toe, zodat de kool in zijn vocht blijft. Ik heb hiervoor een boterhamzakje met een beetje water gevuld, wat als gewicht dient.

7. Schrijf de datum op de pot en zet hem voor 3 weken weg op een donkere plek op kamertemperatuur. Check tussendoor even of er schimmel op is gegroeid. Dat kan gebeuren en is niet erg, maar je moet het wel even gelijk verwijderen. Na 3 weken proef je of je 'm ready-to-go vindt! Zo ja, verplaats hem naar de koelkast zodat de fermentatie stopt. Zo niet, dan laat je hem nog even brouwen.

 

Je kan je zelfgemaakte zuurkool verwerken in een stamppot of ovenschotel, maar ook in een salade of gewoon op z'n Japans een klein beetje bij je eten.
Geniet ervan!

bottom of page