top of page
  • Sarah Roozendaal

3x de herfst proeven met pompoen

De herfst, I love it! Die heerlijke frisse ochtenden met de prachtige bomen in herfsttinten. Nadat we in de zomer veel buiten hebben rondgefladderd en allerlei uitjes hebben ondernomen op de lange, warme dagen, breekt nu een andere tijd aan. Zoals de bomen hun bladeren laten vallen, is ook voor ons de tijd aangebroken om los te laten, naar binnen te keren en de rust op te zoeken. Dat betekent ook dat je lijf andere voeding nodig heeft. Graag vertel ik je over de natuurgeneeskundige gedachte van warme voeding en kruiden speciaal in de herfst.





Waarom verwarmende voeding?

Kaneel, koekkruiden, pompoen, pastinaak en paddenstoelen zijn typische aardse smaken van de herfst. In de herfst daalt de temperatuur en ons lichaam heeft warmte nodig. Deze kan je toevoegen door warme voedingsmiddelen. Heerlijk toch even chillen met een warme kop thee in je koude handen? Maar denk ook eens aan je ontbijt. In plaats van yoghurt kan je havermoutpap eten (probeer ook eens dit feestelijke recept). Bij je lunch neem je geen salade maar een lekkere soep. Extra verwarmend als je aan deze gerechten specerijen zoals kaneel en gember toevoegt.


Door het eten van lokale seizoensproducten, versterk je de harmonie tussen je lichaam en de cyclus van de natuur. De pompoen is nu makkelijk verkrijgbaar in Nederland. En de mooie oranje kleur van het vruchtvlees geeft het al aan; pompoen bevat veel betacaroteen. Betacaroteen zet je lichaam om in vitamine A en verhoogt je weerstand. Precies wat je in de herfst nodig hebt!


3 pompoen recepten om te smullen

Pompoen is een prachtige vrucht. Hij heeft een zachte, zoete smaak en is hierdoor makkelijk eetbaar voor kinderen. Mag je baby starten met vaste voeding? Dan is een stukje pompoen een slimme keuze. Wekelijks ga ik met mijn kinderen naar onze lokale zelfpluktuin en we oogsten in de herfst vaak pompoen. Ik heb dus al heel veel verschillende zoete én hartige recepten geprobeerd met deze oranje kanjer. Met deze recepten haal jij het (herfst)zonnetje in huis.


1. Pompoensoep

Denk wel één van de bekendste herfstgerechten. Een goed vullende soep met een fluweel- romige smaak. Lekker makkelijk voor het hele gezin, iedereen kan mee eten. Pompoensoep kan je op heel veel verschillende manieren maken. Maar “plain and simple” blijf ik de lekkerste vinden.

  • Neem wat (echte!) roomboter en smelt deze in de pan.

  • Snij de ui fijn en bak deze zacht, zodat ze niet bruin worden.

  • Snij de pompoen in stukken, dit mag bij de meeste gewoon met schil (wel zonder pitten). Doe ze bij de ui en bak zachtjes.

  • Doe er de bouillon bij. Niet teveel, je kunt later de soep altijd nog dunner maken.

  • Laat hem even koken, want de pompoen moet zacht worden.

  • Als laatste ga je pureren.

  • Voeg een beetje nootmuskaat toe (nog zo’n verwarmende specerij).

  • Serveer de soep eventueel met een beetje yoghurt of crème fraiche en smullen maar! De precieze hoeveelheden etc. vind je in dit basisrecept.



2. Pompoenlasagne


Door de zachte, zoete smaak is dit erg geschikt voor kids. De verwarmende ingrediënten zijn walnoten, dadels en pompoen.

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.

  • Snij de flespompoen in de lengte door. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de pompoen met de bolle kant naar boven erop voor 20-30 minuten.

  • Haal uit de oven. Hij is gaar als erop de schil belletjes ontstaan. Nu mag hij afkoelen.

  • Het is fijn om de spinazie even goed te wassen en uitlekken.

  • Snijd de walnoten en dadels klein.

  • Haal de pitten uit de pompoen, schraap het vruchtvlees eruit en prak het.

  • Nu start je met de lasagne. Smeer een dun laagje pompoenpuree op de bodem van de schaal. Dan leg je er lasagnebladen op, vervolgens een laagje spinazie en dan weer pompoen. Strooi er nog een klein beetje peper en zout op met stukjes walnoot, dadel en wat hüttenkäse.

  • Nu de volgende laag! Eerst lasagnebladen, dan spinazie, vervolgens pompoen, etc. Tot de schaal vol is of de producten op zijn. Eindig met het laatste beetje hüttenkäse.

  • Zet hem voor een half uur in de oven tot de bovenkant goudbruin gekleurd is.

Je vindt het volledige recept hier.



3. Pompoencake


Waarschuwing: deze is op voordat je hem op tafel hebt gezet! Doordat pompoen ook een beetje zoete smaak heeft, is hij heerlijk in zoete gerechten. Voeg er ook nog eens koekkruiden aan toe en je eet je vingers erbij op.


  • Zet de oven op 200 °C.

  • Snij de pompoen in stukjes. Zet ze voor 20 minuten in de oven. Laat ze daarna even afkoelen.

  • Verlaag de oventemperatuur tot 180°C.

  • Voeg de pompoenstukjes, dadels, eieren, olie, azijn en amandelpasta samen en pureer ze met de staafmixer.

  • Voeg het meel samen met de bakpoeder, koekkruiden en eventueel zout.

  • Doe het meelmengsel door het pompoenmengsel en roer tot een goed door elkaar.

  • Schep het beslag in de cakevorm bekleed met bakpapier.

  • Strooi er wat pompoenpitten overheen.

  • Bak de cake ongeveer 40 min. in het midden van de oven.

  • Laat hem goed afkoelen.

  • Smeer de bovenkant van de cake met de zuivelspread.

Dit lekkere recept komt uit de Allerhande. Ik heb hem altijd zonder de roomkaas topping gemaakt en dat was heerlijk!





1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page