top of page
  • Sarah Roozendaal

Antivirale luchtverfrisser in huis


Wist je dat de luchtkwaliteit in huis vaak erg slecht is? Te weinig ventilatie, toxische stoffen in meubels, gordijnen en behang, schoonmaakmiddelen, sigarettenrook, schimmels in de ruimte; ze kunnen allemaal de lucht binnenshuis vervuilen. Aangezien we veel tijd thuis doorbrengen, zeker nu, kan je “huisparfums” overwegen, die behalve lekker ruiken, ook een positief effect hebben op de luchtkwaliteit. Zo’n huisparfum kan je maken met essentiële oliën.


Aromatherapie

Aromatherapie is het gebruik van essentiële of etherische oliën om een lichamelijke of mentale klacht te verhelpen. Essentiele oliën doen hun werking middels verdamping met behulp van een aromadiffuser of verdund in een dragerolie in bijvoorbeeld een massageolie of badolie. Behalve een karakteristieke geur, bevatten deze oliën ook andere inhoudsstoffen die een geneeskrachtig werking hebben.


Virussen in de lucht

Sinds de COVID-pandemie, zijn we ons nog meer bewust geworden van de verspreiding van virussen door de lucht. We zetten vaker een raam open en houden afstand van elkaar, maar je kan de lucht in huis ook verbeteren met essentiële oliën. Er zijn namelijk meerdere oliën die een microben-dodend effect hebben. Deze bevatten een grote hoeveelheid monoterpenen, die de virusdeeltjes (en andere microben zoals bacteriën en schimmels) in de lucht onschadelijk maken. Deze krachtige oliën zijn zeer geschikt om in een aromadiffuser te verdampen en zo de binnenlucht te zuiveren.


Voorbeelden van luchtzuiverende oliën zijn:

· Dennenfamilie zoals grove den en (zilver)spar

· Citrussoorten: citroen, mandarijn, sinaasappel, grapefruit

· Tea tree, dit is een hele bekende microben-dodende plant en hoewel deze vooral bekend is als geneeskrachtig ingrediënt in huidverzorgingsproducten (o.a. bij huidschimmel en hoofdluis), kan deze ook gebruikt worden in de diffuser om de lucht te zuiveren

· Ravintsara

· Eucalyptus, deze plant kennen de meesten wel vanwege zijn geneeskrachtige werking op de luchtwegen, want het zit o.a. in verkoudheidsbalsems, keelsnoepjes etc. die de luchtwegen vrij maken. Daarbij is het dus ook een krachtige luchtzuiveraar!


Bedenk je wel dat je een product van goede kwaliteit moet hebben om een goed, geneeskrachtige effect te bereiken. Er zijn meerdere goede merken verkrijgbaar zoals o.a. Chi, Volatile, Primavera.

Er zijn voorgemengde luchtzuiverende oliemixen verkrijgbaar, wat een voordelige oplossing is, want dan hoef je niet de individuele oliën aan te schaffen. Maar als je het leuk vindt, kan je zelf een luchtzuiverende geurmix samenstellen uit bovengenoemde geuren.


Hoe pas je het toe?

Vul de diffuser met water zoals de handleiding aangeeft en voeg er ongeveer drie druppels per oliesoort aan toe. Ik combineer meestal drie a vier geuren, zoals eucalyptus - grove den - mandarijn of tea tree – mandarijn - bergamot (ook een citrus). Ik gebruik regelmatig mandarijn omdat dit een fijne, zachte geur is en daarmee is deze erg geschikt voor jonge kinderen.

Ik zet de diffuser midden in een ruimte, zoals in de (drukbezochte) woonkamer of op de overloop zodat het naar de slaapkamers kan verspreiden. Natuurlijk blijft het dagelijks ventileren van je huis belangrijk om frisse lucht en voldoende zuurstof binnen te krijgen!


En tenslotte nog een kleine kanttekening i.v.m. de veiligheid; gebruik essentiële oliën niet direct op de huid of op beddengoed. Ze zijn sterk geconcentreerd en kunnen ernstige huidirritatie veroorzaken.

6 views0 comments

Comments


bottom of page