top of page
Sarah Roozendaal

Kruiden bij hooikoorts

Code rood! Al voordat de pollen je ogen bereiken, kan je wel huilen bij het zien van zo’n hooikoortsbericht. Dat wordt jezelf binnen opsluiten met de ramen dicht, terwijl iedereen buiten geniet van het mooie weer. Of is er misschien toch iets wat je kan proberen om het nies- en traanleed te beperken?

De werking van anti-histamine

Naast de reguliere anti-histamine medicatie, zijn er tegenwoordig behoorlijk wat supplementen voor hooikoorts op de markt. Ook zijn er kruiden die traditioneel gebruikt worden bij allergische klachten zoals we die kennen van hooikoorts.

Net als anti-histaminica, zijn deze erop gericht de allergische reactie van de slijmvliezen te dempen. Deze slijmvliezen (o.a. huid, ogen, neus) beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Als je een allergie hebt, werkt deze barrièrefunctie niet zoals het hoort. Wanneer deze stoffen (zoals de pollen) door de slijmvlies barrière gaan, prikkelen ze het immuunsysteem tot een “alarm” reactie; er komen histamine en IgE-antilichamen vrij waardoor de ogen en neus kunnen gaan lopen, er kunnen rode bulten op de huid ontstaan, het kan gepaard gaan met benauwdheid, jeuk, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en meer.


Natuurlijke ondersteuning bij hooikoorts

Laten we enkele kruiden en andere natuurlijke stoffen doornemen die kunnen ondersteunen bij hooikoortsklachten:

Vlierbloesem – deze boom bloeit in de pollentijd en kan rhinitis (neusloop) verminderen. Dat is toch mooi bedacht van moeder natuur hè? De bloesem heeft een zoetige smaak en daarom is het lekker te drinken als thee of siroop.

Scutellaria baicalensis (glidkruid)- ook wel het “bluskruid” genoemd in de traditionele Chinese geneeskunst. Voor het beste effect start je +- 6 weken voor jouw hooikoortsperiode met het innemen van deze capsules. Let op: niet gebruiken tijdens borstvoeding en zwangerschap, omdat de veiligheid hiervan niet is vastgesteld.

Brandnetel – een welbekend, prikkend onkruid, maar ook een geneeskrachtige thee met o.a. een anti-allergische werking.

Ogentroost – de naam van dit kruid zegt het al; het werkt kalmerend voor geïrriteerde ogen. Het is goed te gebruiken als oogdruppels.

Kamille – een thee om altijd in huis te hebben, want het helpt kalmerend en ontstekingsremmend op allerlei klachten van de bovenste luchtwegen. Dus niet alleen bij hooikoorts, maar ook bij verkoudheid, sinusitis en oorontsteking bijvoorbeeld. Je kan ook stomen met de gedroogde bloemen.

Spirulina – deze groene alg heeft een positief effect op allergische rhinitis (neusloop).

Quercetine – dit is een antioxidant dat de aanmaak van histamine en IgE – antilichamen remt, beide zijn betrokken bij de allergische reactie (vitamine C en E en zink hebben dit effect overigens ook).

Bijenpollen en lokale honing – hiermee zou je je immuunrespons op lokale pollen kunnen verminderen, omdat je je immuunsysteem eraan laat wennen. En de antioxidanten in de stuifmeelkorrels ondersteunen je immuunsysteem.

Probiotica – deze had je misschien niet verwacht in dit rijtje, maar het kan toch een belangrijk onderdeel van de behandeling van hooikoorts zijn. Namelijk 70% van je weerstand zit in je darmen. Als het daar niet helemaal lekker gaat, dan heeft dat een negatieve invloed om de werking van andere slijmvliezen zoals die van de ogen en neus. Dus als je last hebt van hooikoorts, kan dat een teken zijn dat je darmgezondheid wat extra zorg en aandacht nodig heeft.


Histaminerijke voeding

Behalve reguliere en/of natuurlijke medicatie, kan het ook helpen om bepaalde voedingsmiddelen die van nature rijk aan histamine zijn, (tijdelijk) te vermijden. Denk aan aardbeien, kiwi, tomaten, spinazie, oude kaas, vlees en vis en zelfs in bier! Wanneer er door een allergische reactie veel histamine in het lichaam is, dan kan histaminerijke voeding klachten verergeren. Kies dan juist wel voor voeding met een anti-histaminewerking zoals ui, rode appel, bessen, bramen en kool.


A pill a day keeps the sneezes away

Probeer een of meerdere van deze supplementen en kruiden een tijdje uit, om te kijken of het voor je werkt. Sommigen hebben een paar weken nodig voordat het effect ervan merkbaar is, dus geef niet te snel op. En start volgend jaar al eerder met de suppletie om je op het hooikoortsseizoen voor te bereiden. Wedden dat ook jij dan buiten van de lente aan het genieten bent?

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page